A klímaváltozás egyik következménye, hogy ritkábban esik az eső, ugyanakkor egyszerre jóval nagyobb mennyiségű csapadék zúdul le. Ez több okból is káros; egyrészt a csatornahálózat nem tud megbirkózni a hatalmas vízmennyiséggel; másrészt ha a csapadék nem szivárog be a talajba, akkor a mélyebb rétegekben nem lesz elég víz, aszályossá válik a terület.

A vízáteresztő térkő feladata, hogy utánozza a természetes vízelvezetést. Fontos eleme a vízelvezető burkolat rendszernek a térkövek alatt kialakított szivárogtató réteg, amely átmenetileg tárolja a vizet a burkolat alatti zúzottkő rétegben, így az lassan kerül vissza a talajba. Ezzel enyhítve a heves esőzések következményeit, mert ez a talajba szivárogtatott nagy mennyiségű csapadék nem a csatornarendszert terheli, és közben biztosítja a talaj mélyebb rétegei számára a nedvességet.

A szikkasztó rendszer lehetővé teszi, hogy a víz a burkolat alatti zúzottkő rétegen keresztül lassan szivárogjon el.
Mielőtt bekerül a talajba a geotextília réteg megszűri. A vízelvezető burkolat nagyon hatékonyan gátolja meg a különféle szennyező anyagok kijutását a természetes vizekbe. A csapdába ejtett szennyező anyagokat a rendszer a geotextília segítségével szűri, és az elbomlik az idő múlásával.

A vízáteresztő térkövek díszítik kertünket, miközben óvják környezetünket, és biztosítják a mélyebb talajrétegek vízellátását.