Az utólagos vízszigetelés nagy segítség az épület állagmegóvásában, ha a kapillárisokon felszivárgó talajvíz problémájával találjuk szembe magunkat. Ha elvágjuk a víz útját, a következő károkat előzhetjük/szüntethetjük meg:

  • vakolat mállása
  • salétromosodás
  • a bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat is tönkretevő penész, doh

A felsoroltak mellett a penész egészség romboló hatását is meg kell említeni, pláne, ha az alulról ázó épületben életvitelszerűen tartózkodunk.

Ha elszántuk magunkat az épület utólagos vízszigetelésére, 2 lehetőségünk van: az acéllemezes szigetelés és az injektálás. Az acéllemezes megoldás tégla és laza szerkezetű vályogfalaknál alkalmazható; az eljárás lényege, hogy a padlószint alatt vízszintes, egymással fedésben lévő acéllemezeket sajtolnak be, így zárva el a víz útját. Az injektálásnál a fal padlószint alatti részébe egymáshoz nagyon közel eső furatokba juttatnak egy speciális anyagot, ami a kapillárisokba szivárogva zárja el a víz útját. A második megoldás minden épület esetén alkalmazható, nagyon gyors eljárás, ami sem bontással nem jár, sem az épület statikai állapotát nem rontja.

Mindkét eljárás befejeztével falszárító vakolatot kell felvinni a régi, ázott helyére.