A tetőtereknek van egy nagyon kellemes atmoszférájuk a kuckós hangulatuk miatt. Talán ezért is vannak is sokan, akik az optimális helykihasználás mellett ezért is választják ezt a tértágító megoldást, ha a meglévő otthont alakítjuk át utólag.

Mielőtt belekezdenénk az építésbe, érdemes kikérni a helyi hatósági szabályozást, mert a műszaki ügyintéző vagy a főépítész pontos tájékoztatást tud adni, van-e bármi akadálya az új lakótér kialakításának az addig beépítetlen padlástérben. Általánosságban elmondható, hogy ha nem változtatunk az épület beépített alapterületén és magasságán, akkor megússzuk engedélyeztetési eljárás nélkül, viszont ha bővítjük vagy magasítjuk az épületet, akkor bejelentést kell tenni vagy engedélyt kérni, amihez már plusz szakember bevonása is szükséges.

Ha a beépítésnek nincs akadálya, következő lépésként műszaki és szerkezeti szempontból kell átvizsgálni a beépíteni kívánt területet. Ekkor célszerű kikérni építési szakember tanácsát is, akik egy helyszíni felmérés után segíteni tud abban, hogy kell-e pl. statikus vagy faanyag-védelmi szakember, műszakilag ugyanis a födém és a tetőszerkezet határozza meg, felköltözhetünk-e a padlástérbe, illetve ha nem elég nagy a teherbírás, hogyan lehet megerősíteni. Ezután jöhet a szükséges anyagok beszerzése, mint tetőcserép, hőszigetelés és egyéb tartozékok és elemek.