A saját készítésű kis kerti faház, tároló építése nem csak költséghatékony megoldás, de remek móka is, amit akár a gyerekek bevonásával is „tető alá hozhatunk”.

Miután megvettük a hozzávalókat, érdemes megbizonyosodni róla, hogy a faanyagot kezelték-e már. Ha nem, mindenképp át kell kenni valamilyen ápolóval, ami védi a nedvesség, a gombák, a kékülés és az UV sugárzás ellen, ezzel meghosszabbítva az élettartamát. Ha nem ragaszkodunk a hagyományosan barna, esetleg zöld építményhez, bátran kipróbálhatunk egyéb, élénk vagy pasztellszíneket; ekkor a kis házikó a kertünk dísze lesz, aminek a szomszédok a csodájára járnak.

Fontos kritérium, hogy biztos alapokra kerüljön a kisház. Bár a fának nincs akkora súlya, mint a hagyományos falazóelemeknek, érdemes jól aládolgozni (betonaljzattal). A szigetelés történhet bitumenes szigetelőanyag használattal, ami ecsettel könnyen felvihető, de itt is nagyon fontos, hogy előtte kezeljük le a faanyagot, mert az belülről is képes rohadni. Ha megfelelő tetőt használsz, azzal jelentősen megnövelheted a faházikód élettartamát – minél kevesebb nedvesség éri, annál tovább élvezheted, és nem utolsósorban a tetőmegoldásra is számos dekoratív lehetőség kínálkozik. 

És végezetül: feltétlen nézz utána a helyi építési szabályoknak, mert ha napokig, esetleg még tovább dolgoztatok a kerti faházon, ami teljes pompájában díszeleg, de a hatóság lebontatja, és még meg is bírságolnak – nos, ennél kevés bosszantóbb dolgot lehet elképzelni!