Megfordult a fejében, hogy gipszkartonnal szeretne dolgozni, de nem biztos benne, hogyan is kezdjen hozzá? Segítségül pontokba szedtük a fő munkafázisokat.

  1. A váz előkészítése

A gipszkarton szereléshez egy fém- vagy favázat kell gyártani. A fémszerkezet előállításához lehetőség van gipszkartonozáshoz használható profilok alkalmazására. Ezeket a méretezést követően lemezollóval tudjuk vágni majd derékszögben hajlítva kettémetszeni vagy törni.

  1. A vázszerkezet összeállítása

A gipszkarton szereléskor: falhoz, mennyezethez, illetve az aljzathoz a profilon lévő lyukak segítségével tudjuk rögzíteni az elemeket. Azon részegységek amelyek közvetlenül az épülethez kapcsolódnak alkotják a tartószerkezetet ezeknél célszerű tömítőanyagot alkalmazni az érintkezési pontoknál. A rögzítési pontok távolsága 60 – 80 cm. A végleges formát a merevítők felfogatásával érjük el úgy, hogy a már felszerelt fémprofilokhoz lemezcsavarokkal rögzítjük.

  1. A gipszkarton lapok méretre szabása

Gipszkarton szerelést megelőzően a méretezésnél ügyeljünk a gipsz karton lapok megfelelő takarására. Az előoldalon jelöljük a méretet vonalzó vagy a fémprofil segítségével. Ezt követően bevágjuk a kartont és a vágás mentén eltörjük a lapot. Ezután a hátoldalon is elvágjuk a kartont. A lapok könnyedén szabhatóak bármilyen méretre akár fűrésszel vagy késsel. Gipszkartonozással több rétegű burkolat is kialakítható amely nagyobb igénybevételnek áll ellen.

  1. A rögzítsük a lapokat

A tartó és szerelőprofilokból készült vázszerkezetre kerül a gipsz karton lap felrögzítésre. Ügyelve arra, hogy a gipszkarton lap ne szakadjon át és a csavar feje a gipszkarton síkjába essen. Ezek a csavarok mind a fa- és fémszerkezeteknél alkalmazhatóak. A rögzítéshez 3,5 mm-es önmetsző csavart kell használni, melyek hossza faváznál 20 mm, fémváznál 10 mm behajthatóságot biztosítson.A csavarok kb. 20 – 25 cm távolságra helyezkedjenek el egymástól, a gipszkartonlap szélétől kb. 10 -15 mm legyen.

Gipszkarton szerelésnél a lapokon kialakuló feszültség kivédése miatt a rögzítés középről indul és a lap széle felé halad!

  1. A gipszkartonozás befejező fázisa

Ha már az utolsó elem is a helyére került, következhet az élvédők felhelyezése, csavar fejek és hézagok eltüntetése. Hézagkitöltő glettanyagot használva spakli és glettvas segítségével felvisszük a szükséges helyekre, beágyazzuk az élvédő síneket majd újra gletteljük. Száradást követően csiszoljuk a felületet és tetszés szerint festhetjük. Ha gipszkarton építés után a burkolat többrétegű az alsó rétegek hézagait ki kell tölteni glettanyaggal.