Ha új otthont keresünk magunknak, és találunk egy nem túl jó állapotú ingatlant megfelelő áron egy olyan környezetben, ahol el tudjuk képzelni az életünket, gondoljuk alaposan át, hogy a telken álló épületet lebontjuk, vagy esetleg érdemes-e felújítani, átalakítani.

Könnyen előfordulhat, hogy a laikusként bontásra ítélendőnek tűnő ház valójában még menthető. Egy szakértő bevonásával megállapíthatjuk, hogy szerkezetileg milyen állapotban van az ingatlan, mert ha megfelelőben, akkor egy átgondolt kivitelezéssel esetleg spórolhatunk az új építéséhez képest. Ha kimondottan régi épületről van szó, már csak azért is érdemes végiggondolni ezt a lehetőséget, mert patinás, értéket sugárzó otthonra tehetünk szert. További előny, hogy mivel általában lakható épületekről van szó, ütemezhetőek a felújítási, átalakítási munkálatok, és ezáltal a költségek is.

Ha új ház építése mellett döntünk, annak is számos előnye van. Teljes a szabadságunk, csak az építésre fordítható összeg és a helyi szabályozások szabhatnak határt a képzeletünknek. Nem kell kompromisszumot kötnünk a helyiségek kialakításánál, és csak olyan építőanyagok kerülnek be a házba, amik a modern kor elvárásainak megfelelnek. Itt viszonylag jól tervezhető a várható összköltség, mert nem kell attól félnünk, hogy régi, rejtett hibákba ütközünk, amik ráadásul képesek jelentősen kitolni a beköltözés idejét is.

Összességében elmondhatjuk, hogy mindkét megoldás járhat előnyökkel, így kérdéses épületek esetén mindenképp érdemes szakértőt bevonni, mielőtt az épület sorsáról döntenénk.