24 2021.08

A kerti törpék tényleg szerencsét hoznak?

2022-03-21T07:31:07+01:002021 augusztus 24|Lukács Facility bejegyzések|

A kerti törpék története távolabbi időkre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk. Az 1800-as években jelentek meg, és teljesen máshogy néztek ki, mint a mai műanyagból vagy gipszből készült kerti törpék.

 • Az első kerti törpéket Németországban készítették az 1800-as évek elején, melyek még agyagból készültek.
 • Sorozatgyártásukat Németországban kezdték meg az 1870-es években. A kerti törpegyártás két fontos névhez fűződik, Philipp Griebel és August Heissner nevéhez, ez utóbbi lett népszerűbb a világon.
 • Sajnos a világháborúk miatt a törpekészítés megszűnt Németországban, és 1960-ban a műanyag kerti törpék jelentek meg helyettük. Ezek a törpék rajzfilm- és karikatúraszerűek, és ezért sokan nem is kedvelik őket.
 • Az 1980-as években cseh és lengyelországi cégek elárasztották a piacot a németországi törpék utánzataival. Szerencsére azért még napjainkban is lehet találni olyan cégeket, amelyek eredeti agyag kerti törpéket gyártanak.

Miért a törpék?

 • A kerti törpék mára már a néphagyomány részévé váltak. Miért ne szerezzünk be mi is egyet? A kerti törpék a szerencse szimbólumai.
 • Eredetileg azt tartották róluk, hogy védelmet nyújtanak, vigyáznak a földbe ásott kincsekre és ásványi anyagokra. Ma is használatban vannak, figyelik a növényeket és állatokat, gyakran a pajta szarufáira vannak felakasztva, vagy a kertben őrködnek.
 • A kerti törpe érdekessége, hogy kapcsolatot teremt az óvilággal, mert hajdanán a farmerek azt hitték, hogy a szerencse varázsa által jobb lesz a termésük vagy, hogy a törpék megvédik őket a tolvajoktól, a kártevőktől és egyéb problémáktól. Úgy tartották, hogy a törpék éjszaka segítenek a kertészeknek. […]
27 2021.04

A csodabeton

2022-03-21T07:31:07+01:002021 április 27|Lukács Facility bejegyzések|

A globális szén-dioxid kibocsátás 7%-a (2018-ban) egy olyan anyaghoz volt köthető, amire talán nem is gondolnánk: a beton kötőanyagaként használt cementhez. Mivel a beton az egyik legnagyobb mennyiségben használt építőanyag, nem valószínű, hogy a közeljövőben jelentősen csökkenne az előállított mennyiség, ezért kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely megakadályozza, hogy a betonöntés során nagy mennyiségű szén-dioxid kerüljön a légkörbe.

„Mivel a beton karbonlábnyomának körülbelül 80%-a cementből származik, a Michigani Egyetem kutatói azon dolgoztak, hogy helyettesítő anyagokat találjanak. Az ipari melléktermékeket már eddig is gyakran használták a szükséges cement mennyiségének csökkentésére, az így kiöntött beton emiatt jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátású lehet. Az alternatív kötőanyagok csökkenthetik a cement felhasználását, ami nemcsak környezeti szempontok, hanem a költségek csökkentése miatt is kívánatos lehet egy építkezésen.

A kifejlesztett hajlítható betonanyag vékonyabb, kevésbé törékeny szerkezetet tesz lehetővé, kevesebb acél megerősítést igényel, és tovább csökkenti a kapcsolódó széndioxid-kibocsátást. Az anyag maximalizálja az eltárolható CO2 mennyiségét olyan kisebb részecskék felhasználásával, amelyek könnyen reakcióba lépnek a szén-dioxiddal, és ásvánnyá alakítják azt.

A hajlítható beton felhasználható általános épületek, víz, energetikai, vagy akár közlekedési infrastruktúra építéséhez. Ez a technológiát használták például a japán Oszakában, a 61 emeletes Kitahama-toronynál. „

17 2021.03

Utólagos vízszigetelés

2022-03-21T07:31:07+01:002021 március 17|Lukács Facility bejegyzések|

Az utólagos vízszigetelés nagy segítség az épület állagmegóvásában, ha a kapillárisokon felszivárgó talajvíz problémájával találjuk szembe magunkat. Ha elvágjuk a víz útját, a következő károkat előzhetjük/szüntethetjük meg:

 • vakolat mállása
 • salétromosodás
 • a bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat is tönkretevő penész, doh

A felsoroltak mellett a penész egészség romboló hatását is meg kell említeni, pláne, ha az alulról ázó épületben életvitelszerűen tartózkodunk.

Ha elszántuk magunkat az épület utólagos vízszigetelésére, 2 lehetőségünk van: az acéllemezes szigetelés és az injektálás. Az acéllemezes megoldás tégla és laza szerkezetű vályogfalaknál alkalmazható; az eljárás lényege, hogy a padlószint alatt vízszintes, egymással fedésben lévő acéllemezeket sajtolnak be, így zárva el a víz útját. Az injektálásnál a fal padlószint alatti részébe egymáshoz nagyon közel eső furatokba juttatnak egy speciális anyagot, ami a kapillárisokba szivárogva zárja el a víz útját. A második megoldás minden épület esetén alkalmazható, nagyon gyors eljárás, ami sem bontással nem jár, sem az épület statikai állapotát nem rontja.

Mindkét eljárás befejeztével falszárító vakolatot kell felvinni a régi, ázott helyére.

29 2020.09

Az otthonteremtés

2022-03-21T07:31:08+01:002020 szeptember 29|Lukács Facility bejegyzések|

Minden ember életében fontos esemény, amikor először áll neki az otthonteremtésnek, akár egyedül, akár egy friss házasságban. Mivel egy lakás vagy ház kialakításánál, berendezésénél hosszú távú döntéseket hozunk, érdemes alaposan átgondolni, mi várható néhány vagy akár sok év múlva, mik a terveink, vágyaink, és ezekhez képest a lehetőségeink. Azért fontos előre tervezni, mert a bútoráruházak berendezett terei, mintaszobái között barangolva könnyen elcsábulunk, hiszen ezek valóban nagyon szépek és sokféle stílusban kínálnak komplex megoldásokat.

Bizonyos szempontból könnyebb a helyzetünk, ha már gyerekkel vágunk bele az új otthon megteremtésébe, mert ilyenkor nem elképzeljük, hanem tudjuk, hogyan célszerű elosztani a helyiségeket, milyen jellegű és értékű berendezés az, ami megteremti az arany középutat a silány minőségű és a méregdrága között, és jó eséllyel már azt is megtapasztaltuk, milyen fontos, hogy egyes bútorok és felületek tényleg strapabíróak legyenek.

Fontos szempont a lakberendezésnél és a terek kialakításánál az is, hogy mennyi időre tervezünk az ingatlannal, és amikor elhagyjuk, mi lesz vele; eladjuk vagy kiadjunk? Érdemes ingatlan ki-és eladásban jártas ismerős véleményét kikérni arról, mi számít a piacon értéknövelőnek (pl. a minőségi nyílászárók, fűtésrendszer, hőszigetelés biztosan) és mi nem (tipikusan ilyen a milliókért beépített jakuzzi, márvány bárpult, és még hosszan lehetne sorolni…)

A lényeg, hogy olyan otthont rendezzünk be magunknak, amiben sokáig örömünket leljük és a pénztárcánkat sem terheli meg jobban a kelleténél.

10 2020.06

Kerti faház saját kezűleg

2022-03-21T07:31:08+01:002020 június 10|Lukács Facility bejegyzések|

A saját készítésű kis kerti faház, tároló építése nem csak költséghatékony megoldás, de remek móka is, amit akár a gyerekek bevonásával is „tető alá hozhatunk”.

Miután megvettük a hozzávalókat, érdemes megbizonyosodni róla, hogy a faanyagot kezelték-e már. Ha nem, mindenképp át kell kenni valamilyen ápolóval, ami védi a nedvesség, a gombák, a kékülés és az UV sugárzás ellen, ezzel meghosszabbítva az élettartamát. Ha nem ragaszkodunk a hagyományosan barna, esetleg zöld építményhez, bátran kipróbálhatunk egyéb, élénk vagy pasztellszíneket; ekkor a kis házikó a kertünk dísze lesz, aminek a szomszédok a csodájára járnak.

Fontos kritérium, hogy biztos alapokra kerüljön a kisház. Bár a fának nincs akkora súlya, mint a hagyományos falazóelemeknek, érdemes jól aládolgozni (betonaljzattal). A szigetelés történhet bitumenes szigetelőanyag használattal, ami ecsettel könnyen felvihető, de itt is nagyon fontos, hogy előtte kezeljük le a faanyagot, mert az belülről is képes rohadni. Ha megfelelő tetőt használsz, azzal jelentősen megnövelheted a faházikód élettartamát – minél kevesebb nedvesség éri, annál tovább élvezheted, és nem utolsósorban a tetőmegoldásra is számos dekoratív lehetőség kínálkozik. 

És végezetül: feltétlen nézz utána a helyi építési szabályoknak, mert ha napokig, esetleg még tovább dolgoztatok a kerti faházon, ami teljes pompájában díszeleg, de a hatóság lebontatja, és még meg is bírságolnak – nos, ennél kevés bosszantóbb dolgot lehet elképzelni!

27 2020.04

WPC, az igazán tartós teraszburkolat

2022-03-21T07:31:08+01:002020 április 27|Lukács Facility bejegyzések|

Egy építkezés vagy felújítás során ma már rengeteg típusú, tartósságú és árfekvésű burkolóanyaggal találkozhatunk. Ha szeretnénk teraszunkat természetes hatású és tartós burkolattal ellátni, remek megoldást kínál a WPC, mely egy fa-műanyag kompozit anyag. Különlegessége, hogy a fa természetességét a műanyag tartósságával ötvözi, és gyakorlatilag gondozás-mentesen is hosszú ideig megőrzi eredeti állapotát, mert ellenáll a korróziónak és a rothadásnak, gombásodásnak is. Mivel számos színárnyalatban kapható, így nem szükséges plusz festékréteggel ellátni, illetve a felületkezelése is sokkal ritkábban ajánlott, mint a fáé.

Különösen praktikus lehet a WPC anyag használata vízzel érintkező helyeken, mint pl. medencék mellett vagy stégeken. Erős kopásállósága miatt remekül használható akár kültéri  lépcsők burkolataként is, vagy kerítésnek, kerti faháznak – felhasználásnak csak a képzelet szabhat határt (gyönyörűen mutat ebből az anyagból akár egy növénytartó láda, kerti asztal, szekrény vagy kispad is).

24 2019.10

Szupertrendi csempe pro-és kontra

2022-03-21T07:31:08+01:002019 október 24|Lukács Facility bejegyzések|

Ha végigböngésszük a neten fellelhető csempekínálatot, hamar látjuk, hogy gyakorlatilag már nem nagyon van olyan ötlet, ami ne lenne megvalósítható. A 3D csempék, illetve a csempenyomtatás korában már nem csak mintában, de térben is megvalósíthatjuk ötleteinket, legyen szó egy házi Vasarely múzeumról, vagy fali virágoskertről a kád fölött.

Érdemes azonban végiggondolni, hogy a ma ellenállhatatlannak tűnő, jó eséllyel szín-és formavilágában is feltűnő design 5 év múlva is biztosan fog-e tetszeni (tudjátok, ahogy változik a személyiségünk, úgy az ízlésünk is…), illetve biztosan szeretnénk-e extra energiát áldozni ezeknek a különleges burkolatoknak az ápolására? Ha igen a válasz, akkor tényleg csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt otthonunk csempézésének!

A kiegészítő között is nagy a választék, így a befogadóképességünket kitöltő csempemintázat mellé biztosan találunk olyan csaptelepeket, fogantyúkat, kádat, mosdót, egyéb bútort, ami anyagában és formavilágában is tökéletes kiegészítője lesz a burkolati elemeknek. A zuhanyfalak között is olyan nagy a választék, hogy kis-és nagy terekhez is választhatunk a különféle stílusokból és anyagokból.

Ha a hagyományostól eltérő csempét választunk, esetleg egy komplett házi wellness kialakítása mellett döntünk, plusz élményt nyerhetünk a jól kiválasztott fényforrásokkal, megfelelő elhelyezés mellett, amiket akár többféle módban is használhatunk, mert más megvilágítás praktikus a reggeli készülődéshez, és más egy lazító fürdőzéshez egy hosszú nap után a kádban elnyúlva. Hallottatok már a fúgavilágításról, ahol a falak gyakorlatilag maguktól világítanak? Az icipici fényforrások a csempék metszéspontjaiba kerülnek, a kábelek pedig a fuga mögött rejtőznek, így teljesen eltűnnek a látómezőből, mert a lámpa a felülettel marad […]

17 2019.09

Felújítás vagy építkezés?

2022-03-21T07:31:08+01:002019 szeptember 17|Lukács Facility bejegyzések|

Ha új otthont keresünk magunknak, és találunk egy nem túl jó állapotú ingatlant megfelelő áron egy olyan környezetben, ahol el tudjuk képzelni az életünket, gondoljuk alaposan át, hogy a telken álló épületet lebontjuk, vagy esetleg érdemes-e felújítani, átalakítani.

Könnyen előfordulhat, hogy a laikusként bontásra ítélendőnek tűnő ház valójában még menthető. Egy szakértő bevonásával megállapíthatjuk, hogy szerkezetileg milyen állapotban van az ingatlan, mert ha megfelelőben, akkor egy átgondolt kivitelezéssel esetleg spórolhatunk az új építéséhez képest. Ha kimondottan régi épületről van szó, már csak azért is érdemes végiggondolni ezt a lehetőséget, mert patinás, értéket sugárzó otthonra tehetünk szert. További előny, hogy mivel általában lakható épületekről van szó, ütemezhetőek a felújítási, átalakítási munkálatok, és ezáltal a költségek is.

Ha új ház építése mellett döntünk, annak is számos előnye van. Teljes a szabadságunk, csak az építésre fordítható összeg és a helyi szabályozások szabhatnak határt a képzeletünknek. Nem kell kompromisszumot kötnünk a helyiségek kialakításánál, és csak olyan építőanyagok kerülnek be a házba, amik a modern kor elvárásainak megfelelnek. Itt viszonylag jól tervezhető a várható összköltség, mert nem kell attól félnünk, hogy régi, rejtett hibákba ütközünk, amik ráadásul képesek jelentősen kitolni a beköltözés idejét is.

Összességében elmondhatjuk, hogy mindkét megoldás járhat előnyökkel, így kérdéses épületek esetén mindenképp érdemes szakértőt bevonni, mielőtt az épület sorsáról döntenénk.

11 2019.07

Tetőtéri kisokos

2022-03-21T07:31:08+01:002019 július 11|Lukács Facility bejegyzések|

A tetőtereknek van egy nagyon kellemes atmoszférájuk a kuckós hangulatuk miatt. Talán ezért is vannak is sokan, akik az optimális helykihasználás mellett ezért is választják ezt a tértágító megoldást, ha a meglévő otthont alakítjuk át utólag.

Mielőtt belekezdenénk az építésbe, érdemes kikérni a helyi hatósági szabályozást, mert a műszaki ügyintéző vagy a főépítész pontos tájékoztatást tud adni, van-e bármi akadálya az új lakótér kialakításának az addig beépítetlen padlástérben. Általánosságban elmondható, hogy ha nem változtatunk az épület beépített alapterületén és magasságán, akkor megússzuk engedélyeztetési eljárás nélkül, viszont ha bővítjük vagy magasítjuk az épületet, akkor bejelentést kell tenni vagy engedélyt kérni, amihez már plusz szakember bevonása is szükséges.

Ha a beépítésnek nincs akadálya, következő lépésként műszaki és szerkezeti szempontból kell átvizsgálni a beépíteni kívánt területet. Ekkor célszerű kikérni építési szakember tanácsát is, akik egy helyszíni felmérés után segíteni tud abban, hogy kell-e pl. statikus vagy faanyag-védelmi szakember, műszakilag ugyanis a födém és a tetőszerkezet határozza meg, felköltözhetünk-e a padlástérbe, illetve ha nem elég nagy a teherbírás, hogyan lehet megerősíteni. Ezután jöhet a szükséges anyagok beszerzése, mint tetőcserép, hőszigetelés és egyéb tartozékok és elemek.

28 2019.05

A szakszerű csempefúrás szabályai

2022-03-21T07:31:08+01:002019 május 28|Lukács Facility bejegyzések|

Amikor a fürdőszoba vagy konyha felújításkor eljön a csempefúrás ideje, szakszerű munkavégzés hiányában könnyen válhat rémálommá az egész procedúra, ha pl. eltörik a csempe, vagy véletlenül átfúrjuk a frissen beszerelt villany-és vízvezetékeket. Ekkor bonthatjuk vissza a megsérül csempéket, ami pénz és időveszteséget jelent. Ennek megelőzésére ajánlunk most pár megoldást!

A különböző tárgyak (szappantartó, tükör) felfúrása közben a legfőbb cél, hogy a csempe ne törjön vagy repedjen el, illetve hogy a rajta lévő máz ne sérüljön meg vagy pattanjon le szemmel látható nagyságú helyen a burkolatról.

A csempézés és fugázás után mindenképpen meg kell várnunk, amíg a kötőanyagok teljesen megszilárdulnak. Az elsietett fúrás eredménye az lehet, hogy a burkolólapunk a rezgéstől elválik a csemperagasztótól és leesik, ráadásul a rezgés miatt nem csak az érintett csempe, hanem a körülötte levők is.

A lyukak helyének gondos kiméréséhez szükségünk lesz egy mérőszalagra és egy vízmértékre. A tervezett hely bejelölésekor használjunk alkoholos filctollat. Az első lyuk bejelölése után a vízmértékünkkel húzzunk egy egyenes vonalat a második lyuk feltételezett helyén, amelyet vagy kimérünk, de a rutinosabbak szemre is látni fogják nagyjából, hogy hova fog esni a furat. Ezután mérőszalaggal mérjük ki a második furat helyét pontosan, majd még egyszer ellenőrizzük a méreteket. Amikor kijelöltük a fúrás helyét, ellenőrizzük le multifunkcionális keresődetektorral, hogy a csempe mögött a falban a furatok helyénél nincs-e áram- vagy vízvezeték, netán vasdarab. Ha pont egybeesik a furathely és bejelez a készülék, ne is gondolkozzunk azon, hogy hogyan fogunk pont elfúrni a vezetékek mellett, hanem jelöljük […]


  Go to Top