Minden ember életében fontos esemény, amikor először áll neki az otthonteremtésnek, akár egyedül, akár egy friss házasságban. Mivel egy lakás vagy ház kialakításánál, berendezésénél hosszú távú döntéseket hozunk, érdemes alaposan átgondolni, mi várható néhány vagy akár sok év múlva, mik a terveink, vágyaink, és ezekhez képest a lehetőségeink. Azért fontos előre tervezni, mert a bútoráruházak berendezett terei, mintaszobái között barangolva könnyen elcsábulunk, hiszen ezek valóban nagyon szépek és sokféle stílusban kínálnak komplex megoldásokat.

Bizonyos szempontból könnyebb a helyzetünk, ha már gyerekkel vágunk bele az új otthon megteremtésébe, mert ilyenkor nem elképzeljük, hanem tudjuk, hogyan célszerű elosztani a helyiségeket, milyen jellegű és értékű berendezés az, ami megteremti az arany középutat a silány minőségű és a méregdrága között, és jó eséllyel már azt is megtapasztaltuk, milyen fontos, hogy egyes bútorok és felületek tényleg strapabíróak legyenek.

Fontos szempont a lakberendezésnél és a terek kialakításánál az is, hogy mennyi időre tervezünk az ingatlannal, és amikor elhagyjuk, mi lesz vele; eladjuk vagy kiadjunk? Érdemes ingatlan ki-és eladásban jártas ismerős véleményét kikérni arról, mi számít a piacon értéknövelőnek (pl. a minőségi nyílászárók, fűtésrendszer, hőszigetelés biztosan) és mi nem (tipikusan ilyen a milliókért beépített jakuzzi, márvány bárpult, és még hosszan lehetne sorolni…)

A lényeg, hogy olyan otthont rendezzünk be magunknak, amiben sokáig örömünket leljük és a pénztárcánkat sem terheli meg jobban a kelleténél.