Eredetük századokkal korábbról a skandináv országokból származik, az átszellőztetett nagytáblás homlokzatok ma igen kedveltek azon területeken, ahol az időjárási viszonyok jelentősen ingadozóak.

A szerelt, átszellőztetett homlokzatok külső felületén az eső-, illetve a napsugárzás hatása megtörik. A légrésben szabadon cirkuláló levegő kellemes, jó klímájú belső teret biztosít.

Sokoldalúság. Az átszellőztetett szerelt homlokzatburkolatok megjelenése ötvözi a nagytáblás burkolatokban rejlő kreativitást és lehetőséget a hagyományos építési technológiákkal.

Higiénia. A szerelt, átszellőztetett nagytáblás homlokzatburkolatok kialakítása megszünteti a hőhidakat, a légrés kiszárítja a falszerkezeteket, gátolva ezzel a penész megjelenését. Rögzítésük fa és alumínium alszerkezetre egyaránt lehetséges.

Az érvényes tűzbiztonságra vonatkozó szabályok az emberi élet és a vagyonvédelem előtérbe helyezésével különös hangsúlyt fektetnek a komplett tűzterjedési vizsgálat meglétére, hiszen a tervezőnek a tűzvédelmi besorolás mellett a tűzterjedési határértéket is igazolnia kell a szerelt homlokzatok esetén, tehát erre is érdemes odafigyelni.