Amikor a fürdőszoba vagy konyha felújításkor eljön a csempefúrás ideje, szakszerű munkavégzés hiányában könnyen válhat rémálommá az egész procedúra, ha pl. eltörik a csempe, vagy véletlenül átfúrjuk a frissen beszerelt villany-és vízvezetékeket. Ekkor bonthatjuk vissza a megsérül csempéket, ami pénz és időveszteséget jelent. Ennek megelőzésére ajánlunk most pár megoldást!

A különböző tárgyak (szappantartó, tükör) felfúrása közben a legfőbb cél, hogy a csempe ne törjön vagy repedjen el, illetve hogy a rajta lévő máz ne sérüljön meg vagy pattanjon le szemmel látható nagyságú helyen a burkolatról.

A csempézés és fugázás után mindenképpen meg kell várnunk, amíg a kötőanyagok teljesen megszilárdulnak. Az elsietett fúrás eredménye az lehet, hogy a burkolólapunk a rezgéstől elválik a csemperagasztótól és leesik, ráadásul a rezgés miatt nem csak az érintett csempe, hanem a körülötte levők is.

A lyukak helyének gondos kiméréséhez szükségünk lesz egy mérőszalagra és egy vízmértékre. A tervezett hely bejelölésekor használjunk alkoholos filctollat. Az első lyuk bejelölése után a vízmértékünkkel húzzunk egy egyenes vonalat a második lyuk feltételezett helyén, amelyet vagy kimérünk, de a rutinosabbak szemre is látni fogják nagyjából, hogy hova fog esni a furat. Ezután mérőszalaggal mérjük ki a második furat helyét pontosan, majd még egyszer ellenőrizzük a méreteket. Amikor kijelöltük a fúrás helyét, ellenőrizzük le multifunkcionális keresődetektorral, hogy a csempe mögött a falban a furatok helyénél nincs-e áram- vagy vízvezeték, netán vasdarab. Ha pont egybeesik a furathely és bejelez a készülék, ne is gondolkozzunk azon, hogy hogyan fogunk pont elfúrni a vezetékek mellett, hanem jelöljük át a pontokat pár centivel odébb, és ellenőrizzük le újra a fémkeresőnkkel a lyukhelyeket.

A következő lépésként jelöljük meg a furatközepeket pontozóval. A pontozót tegyük a leendő furat közepére, majd kalapáccsal nagyon óvatosan, de határozott mozdulatokkal üssük meg a pontozó végét. A sikeres jelölés egy pontból áll, és egy kis mélyedés keletkezik a burkolólap anyagában, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a fúrófejünket megvezesse, és ne tudjon elcsúszni a fúró vagy a furat helye. Használjunk erre a célra tervezett, vidia fejes fúrószárat, de kapcsoljuk ki az ütvefúró funkciót és alacsony fordulatszámon kezdjük a műveletet.

A sikerült áthatolni a burkolaton és elértük a téglát vagy a betont, ütvefúróval folytassuk. Fúrjunk mélyebbre a tipli hosszánál, hogy kényelmesen belenyomhassuk a furatba. Ezután jöhet a csavar, amit csúszást könnyítő folyadék hiányában folyékony szappannal is síkossá tehetünk.