A globális szén-dioxid kibocsátás 7%-a (2018-ban) egy olyan anyaghoz volt köthető, amire talán nem is gondolnánk: a beton kötőanyagaként használt cementhez. Mivel a beton az egyik legnagyobb mennyiségben használt építőanyag, nem valószínű, hogy a közeljövőben jelentősen csökkenne az előállított mennyiség, ezért kifejlesztettek egy olyan technológiát, amely megakadályozza, hogy a betonöntés során nagy mennyiségű szén-dioxid kerüljön a légkörbe.

„Mivel a beton karbonlábnyomának körülbelül 80%-a cementből származik, a Michigani Egyetem kutatói azon dolgoztak, hogy helyettesítő anyagokat találjanak. Az ipari melléktermékeket már eddig is gyakran használták a szükséges cement mennyiségének csökkentésére, az így kiöntött beton emiatt jelentősen alacsonyabb károsanyag-kibocsátású lehet. Az alternatív kötőanyagok csökkenthetik a cement felhasználását, ami nemcsak környezeti szempontok, hanem a költségek csökkentése miatt is kívánatos lehet egy építkezésen.

A kifejlesztett hajlítható betonanyag vékonyabb, kevésbé törékeny szerkezetet tesz lehetővé, kevesebb acél megerősítést igényel, és tovább csökkenti a kapcsolódó széndioxid-kibocsátást. Az anyag maximalizálja az eltárolható CO2 mennyiségét olyan kisebb részecskék felhasználásával, amelyek könnyen reakcióba lépnek a szén-dioxiddal, és ásvánnyá alakítják azt.

A hajlítható beton felhasználható általános épületek, víz, energetikai, vagy akár közlekedési infrastruktúra építéséhez. Ez a technológiát használták például a japán Oszakában, a 61 emeletes Kitahama-toronynál. „